لیست جلسات دوره
مهدی عباسی
مهدی عباسی هستم، مسلط به حداقل ۲۰ زبان مطرح برنامه نویسی به صورت پیشرفته، مدیر عامل شرکت آریا نرم افزار و بنیانگذار آکادمی درسمن، مسلط به تدریس دروس تخصصی کاردانی و کارشناسی کامپیوتر، پایگاه داده ها، برنامه نویسی پیشرفته، مبانی برنامه نویسی، مباحث ویژه طراحی وب و .... مشاهده رزومه
سوالات متداول
آیا کار با MongoDB ساده تر از کار با SQL است؟
در مقایسه با MySQL، کار با NoSQL و به طور ویژه MongoDB آسان تر است. از آنجایی که در MongoDB نیازی به تعرف اسکیما ندارید، پس کار با آن حتی برای افراد مبتدی و تازه وارد های این حوزه نیز به شدت آسان است. شما می توانید پس از دیدن آموزش MongoDB درسمن، شروع به ذخیره سازی و مدیریت داده ها کنید. نکته ای که باید در این مرحله بدانید این است که بهترین زبان برنامه نویسی برای کار با این پایگاه داده پایتون است، چرا که یادگیری و استفاده از این زبان برنامه نویسی نیز به شدت آسان است.
آیا آموزش حرفه ای MongoDB لازم است؟
یادگیری یک مهارت جدید و تبدیل شدن به متخصص آن حوزه همیشه جذاب بوده است و MongoDB نیز از این قائده مستثنی نیست. MongoDB از آن مهارت هایی است که با یادگیری اش می توانید درآمدهای بالایی به دست بیاورید. البته درآمد بالا نیز منوط به یادگیری تخصصی و تبدیل شدن به یک حرفه ای است. شما می توانید این مهارت فوق کاربردی را یاد بگیرید و به طراحی، توسعه و مدیریت پایگاه داده های پیچیده بپردازید و حتی خط فکری یه سازمان بزرگ را مشخص کنید. علاوه بر این؛ یادگیری و به کارگیری MongoDB باعث می شود تا عملکرد برنامه های شما بهبود پیدا کند و بتوانید اعمالی چون کوئری نویسی و ایندکس را به شکل کارآمد تری انجام دهید.
آموزش MongoDB درسمن در چه سطحی برگزار می شود؟
در آکادمی درسمن همواره در تلاش بوده ایم تا بتوانیم آموزش هایی را در اختیار علاقه مندان به حوزه جذاب برنامه نویسی قرار دهیم که برای آن ها مفید باشد و بتوانند پس از اتمام دوره مشغول به کار یا کسب موقعیت کارآموزی در شرکت های بزرگ شوند. در راستای تحقق سازی این هدف، اقدام به تهیه و تدوین دوره ای تحت عنوان آموزش MongoDB از مبتدی تا پیشرفته کرده ایم. این دوره تمامی مباحث مربوط به MongoDB را پوشش داده است و کار با این پایگاه داده را برای هر فرد یادگیرنده ای آسان کرده است. سرفصل های این دوره نیز مانند دیگر دوره های ارائه شده در آکادمی درسمن کامل و جامع است و پس از اتمام آن به هیچ دوره دیگری نیاز ندارید.
دوره MongoDB مناسب چه افرادی است؟
جریانی که در زندگی همه افراد برقرار است، به وسیله داده ها ممکن شده است. این داده ها هستند که خط و مشی زندگی و کار شما را تعیین کرده اند. خیلی از افراد نیز وجود دارند که علاقه مند به دنیای داده ها هستند و تجزیه و تحلیل کردن را به شدت دوست دارند. اگر بخواهیم شغل را به این افراد پیشنهاد دهیم، قطعا آن ها را تشویق خواهیم کرد که به سراغ یادگیری مهارت کاربری مانند MongoDB بروند و به این پایگاه داده فوق کاربردی مسلط شوند. MongoDB مهارتی است که بازار کار پرتقاضایی دارد و هنوز اشباع نشده است و حتی بعید است که هیچ وقت اشباع شود. علت آن نیز این است که هر کسب و کاری برای پیشرفت به یک متخصص پایگاه داده نیاز دارد. پس به تعداد کسب و کار هایی که قصد پیشرفت و رقابت دارند، نیاز به متخصص کارکشته پایگاه داغده MongoDB نیز وجود دارد. علاوه بر این افراد که با شرکت در آموزش MongoDB، تبدیل به یک متخصص پایگاه داده NoSQL، برنامه نویسان نیز می توانند اقدام به شرکت در این دوره کنند، چرا که برنامه نویسی پیوند تنگاتنگی با این علم دارد و برای ادامه حیات سایت به تجزیه و تحلیل داده های حاصل شده از سایت نیاز است.
آیا پیش نیاز خاصی برای شرکت در این دوره لازم است؟
سرفصل های دوره MongoDB درسمن از کامل ترین سر فصل هایی است که برای این مهارت وجود دارد. ما در آکادمی درسمن؛ تمام توان و تلاش خود را به کار گرفته ام تا این پایگاه داده را از صفر تا صد آموزش دهیم. به همین علت نیز برای ورود به این دوره نیاز به یادگیری هیچ پیشنیازی نیست. مدرس این دوره، مهندس مهدی عباسی؛ گام به گام پیش رفته است و کوچک ترین مباحث را نیز تدریس کرده است. این دوره نیز مانند دیگر دوره های سایت درسمن با این رویکرد تهیه و تدوین شده است که فرد یادگیرنده هیچ دانشی ندارد و باید همه چیز را از صفر یاد بگیرد.
نظرات دانشجویان
توضیحات دوره
آموزش MongoDB حرفه ای
داده ها به شما کمک می کنند تا فرآیند یک کسب و کار را درک کنید و آن را بهبود ببخشید تا پول و زمانی که صرف می کنید، تلف نشود. آموزش MongoDB به شما کمک می کند تا داده ها را به درستی مستند سازی کنید و به سرعت به آن ها دسترسی داشته باشید. MongoDB به شما کمک می کند داده های بدون ساختار را نیز به راحتی و به صورت کاملا اصولی مدیریت کنید.
از آنجایی که MongoDB بر اساس NoSQL ساخته شده است، شامل هیچ طرح یا جدول سختی نیست. البته به جای آن باید مدل داده ای که می خواهید را بسازید. این مورد تنها یکی از مزیت های استفاده از مونگو دی بی است. اگر می خواهید بدانید که MongoDB چیست، چه کاربردی دارد، چه مزیت هایی دارد و با یک دوره صفر تا صدی MongoDB آشنا شوید؛ پس تا انتها همراه ما بمانید.
MongoDB چیست؟
اولین گام در آموزش MongoDB ، شناخت آن است. MongoDB یک پایگاه داده سند گرا و منبع باز است که بر اساس NoSQL ایجاد شده است. NoSQL به عنوان یک جایگزین برای پایگاه داده های سنتی رابطه ای استفاده می شود. ساختار پایگاه داده NoSQL به گونه ای است که به شما اجازه می دهد تا با مجموعه های بزرگی از داده کار کنید. با استفاده از این پایگاه داده می توانید تمامی اطلاعات سند محور را به آسانی ذخیره و بازیابی کرده و آن ها را مدیریت کنید.
اصولا MongoDB برای ذخیره داده ها در حجم بالا کاربرد دارد. استفاده از این نوع پایگاه داده به سازمان ها کمک می کند تا بتوانند مقادیر زیادی از داده را ذخیره کنند و در عین حال سرعت بالایی هم در بازیابی و استفاده از آن ها داشته باشند. علاوه بر این موارد از MongoDB برای تجمیع، پرس و جوهای موقت، تعادل بار، نمایه سازی و در نهایت اجرای جاوا اسکریپت در سمت سرور استفاده می شود.
SQL یک زبان پرس و جو ساختار یافته است که به عنوان زبان برنامه نویسی استاندارد برای پایگاه داده استفاده می شود. ساختار SQL به این صورت است که داده ها را به صورت جدول و طرحواره، نرمال می کند. معماری MongoDB اما به گونه ای ای دیگر است. در این پایگاه داده؛ به جای استفاده از جداول، سطر ها و ستون ها، از مجموعه ها و اسناد استفاده می شود. ساختار اسناد نیز به صورت جفت کلید-مقدار (key-value) است.
اگر بخواهیم بین SQL و NoSQL معادل سازی کنیم، باید بگوییم که مجموعه ها در NoSQL همان جداول در SQL هستند که مجموعه اسناد را نیز شامل می شوند. خوشبختانه MongoDB از زبان های برنامه نویسی بسیاری مانند Python ،Java ،C# ،C++ ،C ،Node.js ،Perl ،Motor ،PHP ،Scala ،Ruby و Swift پشتیبانی می کند که این استفاده از این پایگاه داده در هر شرایطی ممکن است.
جالب است بدانید که این دیتابیس توسط MongoDB.Inc و تحت پوشش SSPL توسعه یافته و مدیریت می شود. تاریخ انتشار آن نیز به سال 2009 برمی گردد. امروزه شرکت های زیادی از این پایگاه داده حرفه ای استفاده می کنند که از جمله آن ها می توان به فیسبوک، نوکیا، گوگل و ادوبی اشاره کرد. این کمپانی های بزرگ با حجم عظیمی از داده ها سروکار دارند و باید آن ها را ذخیره کنند، به همین علت نیز از MongoDB استفاده می کنند.
نحوه کار MongoDB به چه صورت است؟
حالا که با این پایگاه داده حرفه ای آشنا شده اید، نوبت آن است که به سراغ دومین گام از آموزش MongoDB بروید و بدانید که MongoDB چگونه کار می کند. مونگو دی بی محیط هایی را همراه با سرور برای کاربران فراهم می کند تا آن ها بتوانند پایگاه داده خود را ایجاد کنند. در پایگاه داده MongoDB، داده ها به عنوان رکورد هایی که از مجموعه ها و اسناد تشکیل شده است، ذخیره می شوند.
در اینجا اسناد شامل داده هایی است که کابر می خواهد در پایگاه داده MongoDB ذخیره سازی کند. اگر خاطرتان باشد، گفتیم که اسناد از جفت (فیلد-مقدار) تشکیل شده است و به عنوان واحد اصلی در MongoDB معرفی می شوند. اسناد یا داکیومنت ها مشابه JavaScript Object Notation (JSON) هستند اما از نوع باینری آن یعنی (BSON) استفاده می کنند. مهم ترین مزیت استفاده از جیسون باینری یا همان BSON این است که می تواند داده ها متنوع تری را در خودش جای دهد.
فیلد هایی که در این اسناد یا داکیومنت ها وجود دارد، دقیقا مشابه پایگاه داده رابطه ای است. در اینجا می توانید مقادیر مختلفی از انواع داده را در پایگاه داده خود ثبت و مدیریت کنید. توضیحات مربوط به داده های این دیتابیش به طور کامل در آموزش MongoDB گفته شده است. معماری این پایگاه داده به گونه ای است که با افزودن فیلد جدید یا حذف کردن از فیلد های موجود، ساختار سند شما به کلی تغییر می کند. یکی از ویژگی های جالب اسناد در MongoDB این است که یک کلید اصلی به عنوان یک شناسه منحصر به فرد در سند گنجانده می شود.
تعدادی از اسناد در کنار یکدیگر، مجموعه را تشکیل می دهند. این مجموعه ها معادل جدول در پایگاه داده رابطه ای است. مجموعه ها نیز می توانند انواع داده را در خود جای دهند که علت آن نیز این است که مجموعه از سند ساخته شده است و سند نیز این قابلیت را دارد که انواع داده را در خود جای دهد.
البته داستان به همین سادگی تمام نمی شود و محدودیت هایی نیز وجود دارد. محدودیتی که در اینجا وجود دارد، این است که داده هایی که در یک مجموعه هستند، نمی توانند در دیگر پایگاه داده ها نیز پخش شوند. اگر بخواهیم ساده تر بگوییم، شما به عنوان کاربر MongoDB می توانید، چندین پایگاه داده با مجموعه های مختلف داشته باشید. از جمله ویژگی های پایگاه داده MongoDB، نمایش دودویی از اسناد JSON مانند با فرمت ذخیره سازی BSON است.
ویژگی بارز بعدی این دیتابیس اشتراک گذاری خودکار است. این ویژگی باعث می شود داده ها در مجموعه های MongoDB برای مقیاس پذیری به صورت افقی توزیع شوند. با وجود این ویژگی کلیدی، می توان نیاز های عملیاتی را افزایش داد. سیستم مدیریت پایگاه داده NoSQL از یک معماری واحد برای سازگاری داده ها استفاده می کند تا بتواند پایگاه داده های ثانویه را که از پایگاه داده های اولیه به دست آمده اند، نگهداری کند.
تاریخچه MongoDB
پایگاه داده MongoDB توسط آقایان Dwight Merriman و Eliot Horowitz ایجاد شده است. آن ها در حین ساختن برنامه های کاربردی وب در DoubleClick، یک شرکت تبلیغاتی آنلاین است که اکنون توسط گوگل مدیریت و اداره می شود، بودند که با مشکلاتی اعم از توسعه و مقیاس پذیری با رویکرد های پایگاه داده رابطه ای مواجه شدند. نام پایگاه داده یا همان دیتابیس را نیز از واژه humongous گرفته شده است که نشان دهنده پشتیبانی از حجم عظیم داده ها است.
مریمن و هوروویتز در سال 2007 شرکتی با نام 10Gen را تاسیس کردند تا بتوانند به تجاری سازی مونگو دی بی و نرم افزار های مرتبط با آن کمک کنند. این شرکت در سال 2013 نام خودش را به MongoDB Inc تغییر داد و در چهار سال بعد، در اکتبر 2017 با نماد MDB عمومی شد. سازمان های بزرگ بسیاری در سراسر دنیا از MongoDB استفاده می کنند که یکی از آن ها شرکت بیمه MetLife است که برای برنامه های کاربردی ارائه خدمات به مشتریان استفاده می کند.
وب سایت های دیگری چون Craigslist برای مدیریت و بایگانی داده های خود از این پایگاه داده استفاده می کنند. مورد بعدی که مدیریت پایگاه داده خود را با استفاده از MongoDB انجام می دهد، آزمایشگاه فیزیک CERN است که تمامی فعالیت های مربوط به کشف، ذخیره سازی و مدیریت داده های خود را با این دیتابیش انجام می دهد. علاوه بر این موارد، نیویورک تایمز، معروف ترین روزنامه آمریکا، برای پشتیبانی از یک برنامه فرم سازی که عمل ارسال عکس در آن انجام می شود، از MongoDB استفاده می کند.
چرا باید از MongoDB استفاده کنید؟
دلایل متعددی وجود دارد که اثبات می کنند، چرا باید آموزش MongoDB ببینید و از این پایگاه داده استفاده کنید. در ادامه این دلایل را آورده ایم:
- MongoDB یک پایگاه داده از نوع NoSQL است و به همین علت هم به جای داشتن داده های رابطه ای، داده ها در قالب اسناد ذخیره سازی می شوند. همین عامل باعث می شود تا MongoDB تبدیل به یک پایگاه داده انعطاف پذیر و سازگار با شرایط خاص دنیای تجارت شود.
- یکی از ویژگی های خاص MongoDB جستجو بر اساس فیلد، جستجو بر اساس محدوده ای از کوئری ها و بر اساس عبارت های منظم است. جستجو بر اساس کوئری به شما کمک می کنند تا بتوانید فیلد های خاصی را که می خواهید از بین داکیومنت ها استخراج کنید.
- شما می توانید پس از آموزش MongoDB برای بهبود عملکرد جستجو ها ، نمایه هایی را ایجاد کنید. هر فیلدی که بخواهید در MongoDB ایجاد کنید، می توانید برای آن یک نمایه ایجاد کنید.
- MongoDB به مجموعه هایی که مشابه یکدیگر هستند، دسترسی های بالایی ارائه می دهد. یک مجموعه المثنی MongoDB ساخته شده است. هر عضو در مجموعه المثنی ممکن است در هر زمان نقش مجموعه اولیه یا مجموعه ثانویه را بازی کند. مجموعه اصلی، مجموعه ای است که با کلاینت در تعامل است و تمامی اعمال خواندن و نوشتن را انجام می دهد.
- اما مجموعه ثانویه یک کپی از داده های اولیه است که با تکرار داخلی نگهداری شده است. زمانی که مجموعه اصلی که همان مجموعه اول است با شکست مواجه شود، به صورت خودکار به مجموعه ثانویه سوئیچ می کند و مجموعه ثانویه به صورت خودکار به سرور اصلی تبدیل می شود.
- MongoDB از مفهوم اشتراک گذاری برای تقسیم داده ها در مقیاس افقی استفاده می کند. این پایگاه داده می تواند روی چندین سرور اجرا و بارگذاری شود و داده های تکراری را به حالت تعادل برساند تا در صورت خرابی سخت افزار، سیتم از کار نیفتد و به فعالیت خود ادامه دهد.
- MongoDB می تواند داده هایی که حجم بالایی دارند، به صورت عمودی و افقی ذخیره سازی کند.
مدل سازی داده ها در MongoDB
یکی دیگر از مباحثی که در آموزش MongoDB به آن پرداخته می شود، مدل سازی داده است. همانطور که پیش تر خواندید؛ داده ها در این پایگاه داده، دارای انعطاف هستند. بر خلاف SQL که شما باید قبل از درج داده ها، جدول های لازم را ایجاد کنید، در MongoDB لازم نیست ساختار داکیومنت را ایجاد کنید. این همان ویژگی است که باعث قدرتمند شدن این پایگاه داده حرفه ای شده است. هنگام مدل سازی داده ها به موارد زیر دقت کنید:
- به نیاز های تجاری برنامه خود نگاه کنید و چه داده هایی و حتی چه نوع از داده ها برای شما کاربردی است. بر اساس نیاز تجاری خود می توانید ساختار سند خود را نیز مشخص کنید و برای آن تصمیم گیری های لازم را انجام دهید.
- اگر احتمال می دهید که برای کار با پایگاه داده خود نیاز به استفاده از کوئری های سنگین دارید، پس باید استفاده از شاخص ها را در مدل داده ای خود بگنجانید. علت آن هم این است که کارایی کوئری هایتان با این روش بهبود پیدا می کند. قطعا این روش بیش از هر روش دیگری راهگشا است.
آشنایی با مزایای MongoDB
در این بخش از آموزش MongoDB به بررسی مزیت های بالقوه این دیتابیس محبوب می پردازیم:
بدون الگو (Schema-less):
مانند پایگاه داده های دیگر NoSQL، MongoDB به الگو های از پیش تعریف شده نیازی ندارد. این پایگاه داده این توانایی را دارد که هر نوع پایگاه داده ای را ذخیره کند. این مزیت باعث می شود که کاربران بتوانند هر تعداد فیلدی که در سند نیاز دارند، ایجاد کنند. مقیاس پذیری در این پایگاه داده نسبت به پایگاه داده های رابطه ای به شدت آسان تر است.
سند محور (Document-oriented):
یکی از مزایای استفاده از اسناد در مونگو دی بی این است که اشیا به انواع داده های بومی در چندین مورد از زبان های برنامه نویسی نگاشت می شوند. یکی دیگر از مزیت های وجود اسناد این است که نیاز شما را برای اتصال به پایگاه داده کاهش می دهد که این یعنی هزینه ها نیز کاهش می یابد.
مقیاس پذیری (Scalability):
مقیاس پذیری افقی از اصلی ترین ویژگی های این پایگاه داده است. این ویژگی باعث شده تا MongoDB تبدیل به یک پایگاه داده مفید و کاربردی برای شرکت هایی شود که با داده های کلان سروکار دارند. علاوه بر این شما می توانید داده ها را بین مجموعه ای از ماشین ها تقسیم کنید.
پشتیبانی شخص ثالث (Third-party support):
ویژگی بعدی MongoDB، پشتیبانی از چندین موتور ذخیره سازی است. این پایگاه داده API های موتعور ذخیره سازی قابل اتصال را ارائه می دهد که این ویژگی باعث شده تا اشخاص ثالث بتوانند موتور ذخیره سازی خود را با استفاده از MongoDB توسعه دهند.
تجمیع (Aggregation):
در DBMS شاهد ویژگی به نام تجمیع داخلی هستیم که این ویژگی به کاربران اجازه می دهد تا بتوانند کد MapReduce مستقیما در پایگاه داده اجرا کنند و دیگر نیازی نباشد که این کد در Hadoop اجرا شود. در پایگاه داده مونگو دی بی نیز شامل سیستم فایلی به نام GridFS است که این سیستم شبیه به سیستم فایل توزیع شده در Hadoop است.
حالا سوالی که اینجا مطرح می شود این است که چه لزومی دارد از سیستم فایلی استفاده شود؟ لزومش در این است که شما می توانید فایل هایی را ذخیره کنید که بزرگتر از محدوده BSON هستند. محدوده BSON نیز 16 مگابایت در هر سند است. وجود این ویژگی و شباهت موجب شده تا از MongoDB به جای Hadoop استفاده شود. درست است که پایگاه داده با Spark و Hadoop ساختاری یکپارچه پیدا می کند، اما باز هم آموزش MongoDB حرفه ای و استفاده از آن مقرون به صرفه ترین راه است.
آشنایی با معایب MongoDB
اگر چه مزایای ارزشمندی زیادی برای این پایگاه داده تعریف شده است، با این وجود باز هم معایبی دارد که نمی توان از آن ها چشم پوشی کرد. معایب MongoDB به شرح زیر است:
تداوم (Continuity):
در این پایگاه داده، کاربر با استراتژی خودکار شکست خود، یک گره اصلی در یک خوشه از MongoDB راه اندازی می کند. اگر Master از کار بیفتد، یک گره دیگر جایگزین آن شده و تبدیل به Master جدید می شود. این سوئیچ یا جایگزینی خودکار نشان دهنده متداوم بودن است. اما مشکلی که وجود دارد این است که این جایگزینی به سرعت انجام نمی شود و ممکن است تا یک دقیقه هم زمان ببرد.
بر عکس پایگاه داده MongoDB، پایگاه داده Cassandra NoSQL از چندین پایگاه داده اصلی پشتیبانی می کند. اگر یک Master به پایین بیاید و از دور خارج شود، Master های دیگری وجود دارد که در جریان هستند و کمک می کنند تا یک زیر ساخت قابل دسترس برای پایگاه داده Cassandra NoSQL به وجود بیاورند.
نوشتن محدودیت ها (Write limits):
شما باید محدودیت ها را بنویسید. یکی از مشکلاتی که در این پایگاه داده وجود دارد، این است که گره اصلی در MongoDB سرعت نوشتن داده ها در پایگاه داده را محدود می کند. نوشته هایی که مربوط به داده ها است ابتدا باید روی گره اصلی یا همان Master ثبت شود. سپس هنگام نوشتن اطلاعات جدید در پایگاه داده با توجه به ظرفیت گره اصلی با محدودیت مواجه می شود.
سازگاری داده ها (Data consistency):
یکی دیگر از معایبی که در پایگاه داده MongoDB وجود دارد، مربوط به سازگاری داده ها است. این پایگاه داده یکپارچگی ارجاعی کامل را از طریق محدودیت های کلید خارجی ارائه نمی کند که همین عامل بر ثبات داده ها تاثیر می گذارد.
امنیت (Security):
یکی از مشکلاتی که کاربران این پایگاه داده با آن دسته و پنجه نرم می کنند، این است که احراز هویت کاربران در MongoDB به صورت پیش فرض فعال نیست. همین عامل نیز موجب شده تا تعدادی از پایگاه داده های ساخته شده با MongoDB که امنیت پایینی داشته اند، مورد حمله هکر ها قرار بگیرند. پس از این حمله های پی در پی، توسعه دهندگان MongoDB تنظیماتی را به صورت پیش فرض اضافه کردند که طی آن اگر اتصالات شبکه به پایگاه داده توسط مدیر پایگاه داده انجام نمی شد، همه چیز مسدود می شد.
مقایسه MongoDB با سایر پایگاه های داده
با وجود ویژگی های بسیاری که MongoDB دارد، باز هم خیلی از افراد بین انتخاب آن و سایر پایگاه داده های معروف شک دارند. به همین دلیل در این بخش به بررسی و مقایسه MongoDB با سایر دیتابیس های نام آشنا می پردازیم، تا انتخاب برای شما آسان تر شود. این بخش از آموزش MongoDB اهمیت بسیار زیادی دارد، چرا که مستقیما روی تصمیماتی که گرفته می شود، تاثیر می گذارد.
MongoDB در مقابل RDBMS
RDBMS مخفف Relational DataBase Management System و به معنای سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه ای است. یک سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه ای شامل مجموعه ای از برنامه ها و قابلیت ها است که به تیم فناوری اطلاعات در سازمان ها اجازه می دهد تا یک پایگاه داده رابطه ای را ایجاد کنند، آن را به روزرسانی و مدیریت کنند و علاوه بر این ها تعامل نیز داشته باشند. RDBMS ها داده ها را در قالب جداول و ردیف ذخیره می کنند. افزون بر این موارد، خوب است بدانید که سیستم مدیریت پایگاه داده معمولا از SQL استفاده می کند.
اولین و اصلی ترین تفاوتی که بین MongoDB و RDBMS وجود دارد، این است که RDBMS یک پایگاه داده رابطه ای است و بر خلاف آن MongoDB یک پایگاه داده غیر رابطه ای است. همین عامل نیز موجب شده تا سیستم های RDBMS از SQL برای مدیریت و ذخیره سازی داده های خود استفاده کنند. بر خلاف آن نیز، MongoDB از BSON که نوعی پایگاه داده NoSQL است برای ذخیره سازی داده ها استفاده می کند.
تفاوت بعدی که بین RDBMS و MongoDB وجود دارد، این است که RDBMS از جداول و ردیف ها استفاده می کند و MongoDB از اسناد و مجموعه ها استفاده می کند. یک جدول در RDBMS که معادل یک مجموعه در MongoDB است، داده ها را به عنوان ستون و ردیف ذخیره سازی می کند. به همین ترتیب نیز؛ یک ردیف در RDBMS معادل یک سند در MongoDB است، که داده ها را به عنوان اقلام ساختار یافته در یک جدول ذخیره سازی می کند. MongoDB همچنین گزینه بهتری برای ذخیره سازی سلسله مراتبی است.
در جدول زیر این دو پایگاه داده را مقایسه کرده ایم و نتیجه را به نمایش گذاشته ایم:
RDBMS | MongoDB |
پایگاه داده ای رابطه ای است | پایگاه داده ای غیر رابطه ای و سند گرا است |
برای ذخیره سازی داده های سلسله مراتبی مناسب نیست | برای ذخیره سازی داده های سلسله مراتبی مناسب است |
این پایگاه داده الگویی از پیش تعریف شده دارد | این پایگاه داده الگوی پویایی دارد |
این پایگاه داده حول محور ACID (اتومیک بودن، سازگاری، جداسازی و دوام) متمرکز است | این پایگاه داده حول محور CAP (ثبات، در دسترس بودن، تحمل پارتیشن) متمرکز است |
این پایگاه داده از نظر عملکرد نسبت به MongoDB کند تر است | این پایگاه داده از نظر عملکرد بسیار سریع تر از RDBMS است |
MongoDB در مقابل MySQL
MySQL از یک زبان پرس و جو ساختار یافته برای دسترسی به داده ها استفاده می کند. در این قالب، اسکیما ها یا همان الگو ها، برای ایجاد ساختار پایگاه داده، از جداول به عنوان راهی برای استاندارد سازی داده ها استفاده می کنند و این کار را به گونه ای انجام می دهند که مقادیر قابلیت جستجو داشته باشد. MySQL برای موقعیت های مختلفی چون پایگاه داده وب سایت ها، مدیریت محصول تجاری و برنامه های کاربردی مفید است.
به دلیل ماهیت و ساختاری که این پایگاه داده دارد، زمانی که نیاز به یکپارچه سازی داده ها و جداسازی آن ها باشد، مانند مدیریت داده های تراکنش، MySQL به MongoDB ترجیح داده می شود. با این حال؛ قالب با محدودیت کمتر و عملکرد بهتر مونگو دی بی موجب شده تا تبدیل به یک انتخاب بهتر شود. علی الخصوص در مواردی که دسترس بودن و سرعت از دغدغه های اصلی سازمان باشد.
MongoDB در مقابل Cassandra
با این که Cassandra و MongoDB هر دو پایگاه داده NoSQL هستند، اما با یگدیگر تفاوت های زیادی دارند. Cassandra از ساختار جداول سنتی، یعنی همان سطر ها ستون ها استفاده می کند، که این امر موجب شده تا کاربران بتوانند هنگام قالب بندی داده ها قبل از کامپایل، یکنواختی و دوام را حفظ کنند. شرکت هایی که به دنبال انتقال آسان تر با استفاده از NoSQL هستند، می توانند از این پایگاه داده استفاده کنند، چرا که دستوری شبیه به SQL دارد.
این پایگاه داده می تواند اعمالی چون استقرار و تکثیر را بدون پیکر بندی زیاد انجام دهد. با وجود تمام این مزایا، همچنان MongoDB یک سر و گردن از آن بالاتر است. چرا که MongoDB برای مدیریت مجموعه داده های ساختار یافته و بدون ساختار گزینه مناسبی است و علاوه بر آن قابلیت اجرا برای برنامه های ابری را نیز دارد.
موارد استفاده از MongoDB
حالا که آموزش پایگاه داده MongoDB را تا به اینجا رسانده اید و می دانید که این پایگاه داده چه ساختاری دارد، چه مزایا و معایبی دارد، نوبت به آن رسیده است که با موارد استفاده از این پایگاه داده آشنا شوید. مواردی که در ادامه معرفی کرده ایم، بخشی از کاربرد های MongoDB است.
برنامه های موبایلی
مدل سند JSON MongoDB به این صورت است که به کاربران اجازه می دهد داده های مربوط به برنامه های پشتیبان را هر جایی که می خواهند یا نیاز دارند، ذخیره کنند، از جمله در دستگاه های Apple iOS ،Android و سیستم های ابری. این ویژگی موجب شده تا کاربران بتوانند داده ها را در محیط های مختلف ثانویه جمع آوری کنند. علاوه بر آن توسعه دهندگان نیز می توانند برنامه های تلفن همراه خود را به طور یکپارچه مقیاس کنند.
تجزیه و تحلیل زمان واقعی
از آنجایی که شرکت های بزرگ فعالیت های خود را مقیاس بندی می کنند، دسترسی به معیار های کلیدی و بینش تجاری با توجه به حجم عظیمی از داده ها بسیار مهم است. شما می توانید با گذراندن آموزش دیتابیس MongoDB اسناد JSON و اسناد JSON مانند را بدون استفاده از زبان جاوا و بدون هیچ زحمتی به BSON تبدیل کنید.
شما همچنین می توانید خواندن و نوشتن داده ها در MongoDB را هنگام تجزیه و تحلیل اطلاعات بلادرنگ در چندین محیط توسعه تجربه کنید. این ویژگی ها موجب کارآمد تر شدن این پایگاه داده شده است. وجود این قابلیت ها موجب شده تا دیتابیس MongoDB گزینه مناسبی برای بانک ها، خدمات مالی و خرده فروشی ها به حساب بیاید.
سیستم های مدیریت محتوا (CMS)
سیستم های مدیریت محتوا ابزار های قدرتمندی هستند که باعث شده اند کاربران بتوانند تجربیات مثبتی هنگام کار با آن ها به دست آورند. حال با استفاده از پایگاه داده قدرتمند MongoDB می توانید سایت خود را توانمند تر کنید و به داده های مرتب و مناسب خود دسترسی داشته باشید و از آن ها برای ارتقا وب سایت خود استفاده کنید.
انبار داده های سازمانی
فریمورک Apache Hadoop مجموعه ای از ماژول های منبع باز است که شامل سیستم فایل توزیع شده Hadoop و Hadoop MapReduce است است. این فریمورک با همکاری دیتابیس MongoDB می توانند حجم عظیمی از داده ها را ذخیره سازی، پردازش و در نهایت تجزیه و تحلیل کنند. سازمان ها و شرکت ها می توانند از MongoDB و Hadoop استفاده کنند و اعمالی چون مدل سازی ریسک، تجزیه و تحلیل پیش بینی کننده و پردازش داده های بلادرنگ را به آسانی انجام دهند.
آموزش MongoDB درسمن: از مقدماتی تا پیشرفته
MongoDB یک پایگاه داده محبوب است که برای ذخیره سازی و مدیریت مقادیر زیاد داده ساختار یافته و بدون ساختار استفاده می شود. ویژگی هایی چون انعطاف پذیری بالا، عملکرد فوق العاده، مقیاس پذیری و موارد دیگری از این دست موجب شده تا شرکت ها و سازمان های زیادی تصمیم به استفاده از این پایگاه داده بگیرند. به طبع میزان استخدام تعداد افرادی که به این دیتابیس مسلط هستند، نیز بیشتر شده است.
آکادمی درسمن همیشه در تلاش است تا روند ورود افراد به بازار کار را تسهیل کند و این بار با تهیه و تدوین آموزش MongoDB مقدماتی تا پیشرفته، هدف خود را دنبال کرده است. این دوره صفر تا صد MongoDB را پوشش داده است و هر آن چیزی را که یک متخصص باید بداند، در اختیار او قرار می دهد. در این دوره شما به صورت کاملا عملی آموزش MongoDB را دنبال می کنید.
اگر شما یک برنامه نویس هستید یا علاقه مند به داده ها هستید و می خواهید تبدیل به یک توسعه دهنده پایگاه داده شوید، این دوره کاملا مناسب شما است. مدرس این دوره نیز مهندس مهدی عباسی، یکی از خبره ترین اساتید آموزش زبان های برنامه نویسی و پایگاه داده در کشور هستند که سال ها است در این حوزه فعالیت می کنند.
ایشان در این دوره افزون بر آموزش ها، تجربیات خود را نیز به دانشجویان دوره منتقل می کنند تا آن ها نیز بتوانند به بهترین نحو پروژه های خود را مدیریت کنند. بیان شیوا و روان در کنار تسلط بالای مدرس دوره نیز موجب شده تا سخت ترین مباحث به آسان ترین شکل ممکن به شما منتقل شود.
یکی از مهم ترین ویژگی های دوره های آکادمی درسمن این است که تمامی مباحث به صورت جامع آموزش داده می شود و افراد می توانند بدون هیچ دانش قبلی وارد دوره شوند و آموزش ببینند. پس از اتمام آموزش MongoDB شما کاملا آماده ورود به بازار کار هستید و به هیچ دوره جانبی دیگری نیاز ندارید. برای متخصص شدن در این پایگاه داده کافی است در این دوره ثبت نام کنید و پس از اتمام مستقیم به بازار کار ورود کنید.
نظر شما در تصمیم دیگران اثرگذار است.
لطفا برای همراهان درسمن و بهتر شدن دوره نظر خود را بنویسید.