صفحه اصلی / دوره‌های آموزشی / آموزش جاوا اسکریپت، شروعی ساده، پایانی قدرتمند / ساختار کلی یک برنامه و انواع داده‌ها در زبان جاوا اسکریپت

ساختار کلی یک برنامه و انواع داده‌ها در زبان جاوا اسکریپت

ساختار کلی برنامه در زبان جاوا اسکریپت
براي خريد اين درس نياز است وارد سايت شويد. در صورت نداشتن حساب کاربري عضو شويد.
رایگان

جلسات دوره


                                  
مهدی عباسی
مدرس:

مهدی عباسی

18 سال سابقه برنامه‌نویسی و تدریس برنامه‌نویسی
کسب مقام‌های اول و دوم کشوری در مسابقات برنامه‌نویسی

مهدی عباسی هستم، مسلط به حداقل ۲۰ زبان مطرح برنامه نویسی به صورت پیشرفته، مدیر عامل شرکت آریا نرم افزار و بنیانگذار آکادمی درسمن، مسلط به تدریس دروس تخصصی کاردانی و کارشناسی کامپیوتر، پایگاه داده ها، برنامه نویسی پیشرفته، مبانی برنامه نویسی، مباحث ویژه طراحی وب و .... مشاهده رزومه

آشنایی با ساختار کلی یک برنامه در زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت

کلمات کلیدی زبان جاوا اسکریپت (Java Script Key Words)

در زبان‌های گفتاری مانند زبان انگلیسی و فارسی، کلماتی هستند که برای آنها تعریفی وجود دارد و درون زبان شناخته می‌شوند. در زبان‌های برنامه نویسی نیز به همین شکل بوده و کلماتی هستند که درون زبان شناخته شده اند. به این کلمات، کلمات کلیدی گفته می‌شود.  در زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت کلمات کلیدی زیادی دارد که می‌توان به تعدادی از آنها اشاره کرد.
  • if
  • for
  • while
  • false
  • true
زبان جاوا اسکریپت یک زبان حساس به حروف کوچک و بزرگ بوده و در هنگام کدنویسی و استفاده از کلمات کلیدی باید دقت زیادی به شکل صحیح دستورات داشته باشیم.

شناسه‌ها در زبان جاوا اسکریپت (Java Script Identifiers)

ممکن است که کلمه‌ای در زبان برنامه نویسی وجود نداشته باشد و برنامه نویس برای برطرف کردن نیازهای خود کلمه‌ای را به زبان اضافه کند. به این کلمات شناسه گفته می‌شود. شناسه می‌تواند نام یک متغیر، نام یک ثابت، نام یک تابع و ... باشد. برای استفاده از شناسه‌ها نیاز است که اصولی را رعایت کنیم، برای مثال نباید شناسه‌ها را با عدد شروع کنیم و نکته دیگر این که تنها علامتی که در شناسه‌ها قابل استفاده است، آندرلاین «_» می‌باشد. ادامه این اصول و قواعد را در ادامه نیز می‌آموزیم.
 
نکته: برای زوم کردن در محیط Visual Studio Code می‌توان از کلید ترکیبی Ctrl + و برعکس آن از کلید ترکیبی Ctrl – استفاده کرد.
برای استفاده از کدهای جاوا اسکریپت درون زبان html، یک تک script ایجاد کرده و درون آن کدهای جاوا اسکریپت را می‌نویسیم. روش دیگر ایجاد یک فایل مجزا است که درون آن کدها نوشته می‌شوند و سپس فایل به پروژه اضافه می‌شود.
توصیه می‌شود که تک script را درآخر پروژه و قبل از تگ html پایان بنویسید و یا اگر فایل مجزا دارید، لینک آنرا در آخر پروژه اضافه کنید تا ابتدا کدهای html شما اجرا شود و کاربر بخشی از صفحه شما را ببیند و سپس کدهای جاوا اسکریپت اجرا شود.
برای اتصال به فایل جاوا اسکریپت باید یک تک script نوشته و درون صفت src آن، آدرس فایل جاوا اسکریپت را بنویسیم. اگر فایل جاوا اسکریپت در کنار فایل html باشد، نیازی به آدرس دهی نبوده و تنها باید نام و پسوند فایل را بنویسیم.
<html lang="en">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
    <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="ie=edge">
    <title>Document</title>
</head>
<body>
    
</body>
<script src="myscripr.js"></script>
</html>
 

دستور alert

برای اطمینان از کارکرد برنامه، کد زیر که برای نمایش پیغام به کار می‌رود را درون فایل جاوا اسکریپت بنویسید.
alert("Hello");
برای اجرای برنامه در محیط Visual Studio Code از کلید F5 استفاده می‌کنیم.
حال می‌خواهیم متغیر تعریف کنیم. متغیرها نام فضاهای گرفته شده از حافظه‌اند که در دسته شناسه‌ها قرار می‌گیرند. برای این کار باید کلمه کلیدی var که مشخص کننده نوع داده است نوشته و پس از آن نام متغیر را مشخص کنیم.
var number;
var sum;
توجه داشته باشید که زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت حساس به حروف کوچک و بزرگ بوده، و در هنگام تعریف متغیر باید به نام آنها دقت کنید. کد زیر دو متغیر مجزا را نشان می‌دهد.
var num;
var Num;
اگر متغیر ما چند کلمه‌ای باشد، برای تعریف آن دو روش وجود دارد که اجباری نیستند اما در بین برنامه نویسان مرسوم شده‌اند. روش اول pascal case است که در این روش همه کلمات یک متغیر با حروف بزرگ آغاز می‌شوند.
var FirstName;
روش دوم نام گذاری متغیرها که مرسوم‌تر از روش اول می‌باشد Camel case است که در این روش به غیر از اولین کلمه، همه کلمات با حروف بزرگ آغاز می‌شوند.
var firstName;
برای تعریف متدها یا همان تابع‌ها از روش نام گذاری pascal case استفاده می‌شود.
اگر با انواع متغیرها در زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت آشنا شویم، شناسه‌ها را بهتر درک می‌کنیم.

انواع داده‌های زبان جاوا اسکریپت (Java Script Data Types)

نوع داده‌ها در زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت به دو دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول نوع داده‌های اولیه  و ساده هستند که انواع مختلفی دارند.
  • Number نوع داده عددی
  • String نوع داده رشته‌ای یا متنی
  • boolean نوع داده منطقی
  • undefined بدون مقدار
  • null هیچی
در لحظه پر کردن متغیر، سیستم تشخیص می‌دهد که نوع داده ما چیست. برای پر کردن متغیر، در مقابل آن و بعد از علامت «=» مقدار خود را قرار می‌دهیم.
 برای مثال در کد زیر، متغیر اول از نوع String و متغیر دوم از نوع Number می‌باشد.
var name="Mehdi";
var number=230;
همان طور که مشاهده می‌کنید، اگر مقدار را درون "" قرار دهیم به عنوان رشته یا متن شناخته می‌شود.
حال قصد داریم که مقادیر درون متغیرها را در خروجی نمایش دهیم. اگر درون دستور alert مقداری را درون "" بنویسیم، عینا همان مقدار را در خروجی نمایش می‌دهد و اگر از علام "" استفاده نکنیم، آنرا به عنوان یک متغیر شناخته و مقدار درون متغیر را در خروجی نمایش می‌دهد.
alert("Mehdi");
var number=230;
alert(number);
اگر متغیری را پر نکنیم و آنرا در خروجی نمایش دهیم، مقدار undefined در خروجی نمایش داده می‌شود.
var num;
alert(num);
اگر متغیری را با مقدار null پر کنیم و آنرا در خروجی نمایش دهیم، مقدار null یا همان هیچی در خروجی نمایش داده می‌شود.
var name=null;
alert(name);

دستور typeof

اگر در هنگام نمایش یک متغیر در خروجی از دستور typeof درون دستور alert استفاده کنیم، نوع داده‌ای آن متغیر در خروجی نمایش داده می‌شود.
var num=230;
alert(typeof num);

اگر نوع داده‌هایی که null هستند را در خروجی نمایش داده باشید، خواهید دید که نوع آنها را object نشان می‌دهد. object ها شئ هستند که در ادامه این دوره درباره آنها توضیحات کامل داده خواهد شد.
نوع دوم داده ها در زبان جاوا اسکریپت، داده‌های پیچیده‌اند که شامل آرایه‌ها، لیست‌ها و ... می‌شوند و در ادامه این دوره با آنها آشنا خواهیم شد.
با ما همراه باشید...
 

نظرات دانشجویان

نظر شما در تصمیم دیگران اثرگذار است.

لطفا برای همراهان درسمن و بهتر شدن دوره نظر خود را بنویسید.

برای ارسال نظر نیاز است وارد سایت شوید. در صورت نداشتن حساب کاربری عضو شوید.
ثبت نام

743