آشنایی اولیه با SQL server 2019
جلسات دوره
مهدی عباسی
مهدی عباسی هستم، مسلط به حداقل ۲۰ زبان مطرح برنامه نویسی به صورت پیشرفته، مدیر عامل شرکت آریا نرم افزار و بنیانگذار آکادمی درسمن، مسلط به تدریس دروس تخصصی کاردانی و کارشناسی کامپیوتر، پایگاه داده ها، برنامه نویسی پیشرفته، مبانی برنامه نویسی، مباحث ویژه طراحی وب و .... مشاهده رزومه
آشنایی اولیه با SQL server 2019:
در این جلسه میخواهیم در مورد sql server صحبت کنیم. در جلسات قبل در مورد پایگاه داده و ساختار آن صحبت کردیم و از این جلسه به بعد میخواهیم sql server را شروع کنیم. این نرم افزار متعلق به شرکت مایکروسافت است.
قبل از اینکه شروع کنیم و یک بانک اطلاعاتی را در sql server ایجاد کنیم ترجیح میدهیم مرورری بر ورژنهای این نرم افزار داشته باشیم. ابتدا لازم است که با ورژنهای این نرم افزار آشنا شویم شاید بپرسید که چرا باید این مبحث را بدانید به این دلیل که شما حتما در فرآیند کاری خود هنگامی که با دیتابیس کار میکنید یعنی دیتابیسهایی که تولید این نرم افزار هستند شاید به ورژنهای قبلی خود هم بربخورید و این اتفاق بارها میافتد و آنجاست که باید بدانید ساختارها چه تفاوتی با ورژنهای بعدی دارند. Sql server 15 ورژن دارد ورژنهای 1تا7 بسیار متفاوت بودند که در اینجا نیازی به توضیح بیشتر نیست. قبلا از سال 2000 تولید شده بودند و امکانات ضعیفی داشتند. اما در اثر گذشت زمان ورژنهایی که بوجود آمد از ورژن 8 تا 15 میباشد که در زیر مشاهده میکنید:
SQL Server 8 ⇒ SQL Server 2000
SQL Server 9 ⇒ SQL Server 2005
SQL Server 10 ⇒ SQL Server 2008
SQL Server 10.5 ⇒ SQL Server 2008 R2
SQL Server 11 ⇒ SQL Server 2012
SQL Server 12 ⇒ SQL Server 2014
SQL Server 13 ⇒ SQL Server 2016
SQL Server 14 ⇒ SQL Server 2017
SQL Server 15 ⇒ SQL Server 2019
معمولا sql server را با شماره ورژنهایش شناسایی نمیکنیم و با سال تولیدشان میشناسیم. آخرین ورژن آن sql server 2019 میباشد که تفاوت و امکانات زیادی نسبت به نسخههای قبلی خود دارد. ما در این دوره سعی میکنیم پایه و اساس sql server را آموزش دهیم و درواقع شما اگر از ورژنهای 2008 R2 به بعد استفاده کنید خیلی از دستورات نه همه دستورات را میتوانید اجرا کنید.
نسخههای مختلفی از sql server را میتوانیم در سیستمهای خود نصب کنیم. در واقع 5 تا نسخه اصلی وجود دارد Enterprise, Web, Standard, Developer, Express ما در حال حاضر از نسخه Estandard استفاده میکنیم. این نسخهها امکانات متفاوتی دارند. یعنی نسبت به اینکه شما دقیقا چه کاره هستید و به چه امکاناتی نیاز دارید.
Sql server سرویسهای بسیار زیادی در اختیار ما قرار میدهد. Sql server این امکان را بوجود آورده است که خدمات بسیار قدرتمندی را به استفاده کنندگان میدهد. شاید سادهترین کار ساخت و مدیریت یک دیتابیس است. Sql server علاوه براین اینکه میتواند برای ما پایگاه داده بسازد و مدیریت پایگاه داده را انجام دهد، سرویسهای مختلفی هم ارائه میدهد. در زیر میتوانید سرویسهای مختلف این نرم افزار را مشاهده کنید:
اولین سرویسی که ما بیشتر از همه با آن کار داریم و 90 درصد دوره را با آن طی میکنیم SQL Server DataBase Engine میباشد. این سرویس اولین و اصلیترین سرویس sql server است که کار مدیریت بانکهای اطلاعاتی، مدیریت پردازش دادهها و مدیریت ارتباط سرویسها را انجام میدهد. پس این سرویس به ما کمک میدهد که بتوانیم بانک اطلاعاتی را مدیریت کنیم منظور از مدیریت کردن این است که بانک اطلاعاتی ایجاد، ویرایش و حذف کنیم، پردازش دادهها را انجام دهیم که تحلیل و واکشی اطلاعات میباشد.
SQL Server Agent دومین سرویس میباشد که مدیریت فعالیتهای مربوط به زمانبندی را انجام میدهد.
در این دوره ما با این دو سرویس کار میکنیم و میتوانید برای آشنایی با دیگر سرویسها جدول زیر را مشاهده کنید:
نوع خدمات | SQL Server Services |
مدیریت پایگاه داده | SQL Server DataBase Engine |
مدیریت عملیات زمانبندی | SQL Server Agent |
مدیریت پکیجهای SSIS را انجام میدهد. | SQL Server Integration Services |
تحلیل و پردازش دادهها را انجام میدهد. عملیات داده کاوی را میتوان در این بخش تحلیل کرد. | SQL Server Analysis Services |
کار گزارش گیری و ایجاد مدیریت گزارش را انجام میدهد. | SQL Server Reporting Services |
جستجو در فیلدهای متنی | SQL Server Full-text |
ارتباط بین سروو و کلاینتها را مدیریت میکند. | SQL Server Browser |
ایجاد backup به صورت همزمان انجام میشود. | SQL Server VSS Writer |
تست سرور را انجام میدهد. که در محیطهای شبکهایی اتفاق میافتد. | SQL Server Distributed Replay Client |
تست سرور را انجام میدهد. که در محیطهای شبکهایی اتفاق میافتد. | SQL Server Distributed Replay Controller |
بعد از اینکه هر نسخهایی از sql server را نصب کردید باید در کنار آن SSMS نصب کنید که مخفف عبارت SQL Server Management Studio میباشد. این هم قابل دانلود میبشاد و نسخههای مختلفی دارد. به همین خاطر برای نصب sql server حتما از راهنمای نصب استفاده کنید. وقتی SSMS را نصب میکنیم یک نرم افزار به ما داده میشود که دارای یک محیط یکپارچه جهت مدیریت، دسترسی و پیکربندی اجزای sql server میباشد یعنی میتوانیم sql server را مدیریت کنیم و یک ابزار جامع با ساختار گرافیکی و اسکریپت نویسی برای مدیران و توسعه دهندگان پایگاه داده میباشد. به مدیران پایگاه داده DBA میگویند و برنامهنویسان پایگاه داده DBP میگویند.
بعد از اجرا کردن برنامه sql server پنجره زیر باز میشود.
در قسمت server type نوع سرویس را مشخص میکنیم که از سرویس DataBase Engine استفاده میکنیم.
در قسمت Server name نام سرور را مشخص میکنیم که این نام را در مراحل نصب نرم افزار انتخاب میکنیم و اگر نامی انتخاب نکرده باشیم . یا local میباشد.
در قسمت Authentication نوع اهراز هویت را مشخص میکنیم که که در مراحل نصب افزار Authentication Windows را انتخاب کرده باشیم نیازی به نام کاربری و رمز عبور نیست و دکمه connect را انتخاب میکنیم و اگر SQl Server Authentication را انتخاب کرده باشیم نام کاربری و رمز عبور تعیین کردهایم که باید در این قسمت وارد کنیم. سپس وارد برنامه میشویم.
در پنجره object Explorer میتوانیم دیتابیسهای خود را که درآینده ایجاد میکنیم، ببینیم.
امیدواریم که این آموزش، برای شما دوستان درسمنی عزیز مفید باشد، درصورت سوال و یا مشکل میتوانید به انجمن پرسش و پاسخ مراجعه کنید. پیشنهادات و انتقادات خود را در بخش نظرات برای ما ارسال کنید.
امید آنکه بیش از پیش موفق و مؤید باشید.
نظر شما در تصمیم دیگران اثرگذار است.
لطفا برای همراهان درسمن و بهتر شدن دوره نظر خود را بنویسید.