ما چون بر پایه مدل پایگاه داده رابطهایی کار میکنیم اولین کاری که انجام میدهیم باید موجودیتهایمان را تشخیص دهیم. مثلا در سیستم دانشگاه، استاد، دانشجو، درس و ... موجودیت میباشند. یا در سیستم کتابخانه کتاب، اعضا موجودیت میباشند. بعد از اینکه موجودیتهای سیستم را تشخیص دادیم حالا باید صفاتهای آن را تعیین کنیم. در واقع صفات خاصه موجودیتها. مثلا در سیستم هتل محیط عملیاتی هتل میباشد و مسافر، اتاق و کارمند موجودیتهای آن میباشد و مثلا برای مسافر نام، نام خانوادگی، تلفن، آدرس صفات این موجودیت میباشند و در مرحله بعد ارتباط بین موجودیتها را مشخص میکنیم. در سیستمی مانند هتل که دارای یک سری موجودیتها میباشد تک تک موجودیتها میتوانند باهم ارتباط داشته باشند و واقعا اگر ارتباطی نداشته باشند هیچ ارزشی ندارند. مثلا مسافر اتاق را اجاره میکند پس مسافر و اتاق باهم در ارتباط هستند. یا مثلا دانشجو و درس باهم ارتباط دارند. پس قطعا ارتباط بین موجودیتها که با مفهوم Entity Relation یا ER معرفی میشود که بسیار مهم است. شاید یکی از سختترین بخشهای توسعه پایگاه داده همین تعیین ارتباطها است.
نمودار ER که شامل موجودیتها و ارتباط بین موجودیت هاست را پیاده سازی کنیم. بعد از اینکه ارتباط بین موجودیتها مشخص شد، ساخت جداول را انجام میدهیم. باید برای هر موجودیتی حداقل یک جدول ایجاد کنیم. پایه و اساس پایگاه داده رابطهایی جدول است. سه مدل ارتباط بین جداول وجود دارد:
ارتباط یک به یک (1:1): اگر به ازای هر نمونه موجودیت مانند مسافر با نمونه موجودیت دیگری مانند اتاق به این شکل باشد که یک مسافر یک اتاق را بگیرد و آن اتاق برای آن مسافر باشد رابطه یک به یک میگویند. مثلا هر دانشگاهی یک رئیس دارد و هر رئیسی برای یک دانشگاه است به این یک رابطه یک به یک میگویند. یا اگر در هر ادارهایی هر کارمند یک اتاق داشت و در هر اتاق یک کارمند بود رابطه یک یه یک بود. میگفتیم رابطه اتاق و کارمند یک به یک است.
ارتباط یک به چند (n:1) : اگر یک نمونه از موجودیتی با چندین نمونه از موجودیت دیگری در ارتباط باشد و برعکس، رابطه یک به چند میگویند. یک استان چندین شهر دارد و هر شهری متعلق به یک استان است.
ارتباط چند به چند (n:m) : هر نمونه از یک موجودیت یا یک نمونه از موجودیت دیگر در ارتباط باشد. مثلا دانشجو و درس، یک دانجشجو میتواند چند درس داشته باشد و هر درسی چندین دانشجو دارد.
بعد از اینکه رابطه موجودیتها تعیین شد، باید جداول را ایجاد کنیم در ارتباطهای چند به چند خود عملکرد یا ارتباط هم نیاز به جدول دارد.
امیدواریم که این آموزش، برای شما دوستان درسمنی عزیز مفید باشد، درصورت سوال و یا مشکل میتوانید به انجمن پرسش و پاسخ مراجعه کنید. پیشنهادات و انتقادات خود را در بخش نظرات برای ما ارسال کنید.
امید آنکه بیش از پیش موفق و مؤید باشید.